سنگ گرانیت چیست؟
سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین درونی محسوب می شود که با توجه به ماهیت مستحکم و جنس متراکمی که دارد به عنوان محکم ترین سنگ ساختمانی شناخته می شود. این سنگ که به عنوان سنگ خارا نیز معرفی می شود با توجه به دانه های کریستال درشتی که دارد نام گذاری شده است و تقریبا با تمامی سنگ های دیگر کاملا متفاوت است. از نظر لایه های زمین شناسی و نوع تشکیل گرانیت می توانیم بگوییم که بیشترین سنگ ساختمانی جهان پس از بازالت گرانیت ها و آذرین های درونی است و از همین رو می توانیم در مناطق بسیاری از دنیا این سنگ را مشاهده کنیم. نوع تشکیل گرانیت نیز به این شکل است که مواد مذاب یا همان ماگما در اثر سرد شدن تدریجی در لایه های زیرین زمین می تواند به آذرین های درونی تبدیل شود که گرانیت ها از محبوب ترین آن ها به شمار می روند. به بیان ساده تر مواد مذاب در زیر لایه لیتسفر تحت فشار و دمای بالا به تدریج سرد شده و با گذشت زمان بسیار به گرانیت تبدیل خواهد شد. همین امر است که این جنس سنگ را نسبت به تمامی نمونه های دیگر مقاوم تر و متراکم تر کرده است و به همین دلیل می توانیم از گرانیت به عنوان محکم ترین سنگ نام ببریم.
گفتیم که گرانیت ها پس از جنس بازالت به بیشترین میزان در طبیعت یافت می شوند اما این صحبت به این معنا نیست که در همه جا بتوانیم گرانیت را استخراج و فرآوری کنیم. بنابراین از مهم ترین کشور هایی که سنگ گرانیت آن ها ارزشمند است می توانیم به ایران، هند، برزیل، استرالیا و … اشاره کنیم. سنگ گرانیت این کشور ها در جهان از محبوب ترین ها به شمار می آیند.
معرفی سنگ گرانیت از نظر شکل ظاهری
رنگ بندی در گرانیت های کشور ایران به چهار دسته کلی تقسیم می شوند. گرانیت های سفید، مشکی، قرمز و سبز. در این بین گرانیت سفید به عنوان پرکاربردترین و پرمصرف ترین نوع آن ها معرفی شده است و تقریبا در صنعت ساختمان سازی بیش از 90 درصد مصارف به گرانیت سفید رنگ منتهی می شود. گرانیت سفید دارای زمینه رنگی سفید همراه با دانه های مشکی بوده که این دانه های مشکی و زمینه رنگ بر اساس معدن گرانیت می تواند با دیگری متفاوت باشد. گرانیت های مشکی رنگ تماما سیاه داشته و گاها در برخی سورت های آن به وجود خط های سفید نیز در سنگ پی می بریم. همچنین گرانیت های قرمز به دو دسته کلی پررنگ و کم رنگ یا در اصطلاح سماقی تقسیم می شوند که هر یک بر اساس طرح و البته میزان بودجه می توانند بهترین گزینه انتخابی به حساب آیند. گرانیت سبز اما در ایران یکی از کمیاب ترین سنگ ها تلقی می شود که عرضه و تقاضای کم و البته خاصی برای آن وجود دارد.
معرفی سنگ گرانیت بر اساس معدن
معادن سنگ گرانیت نهبندان، نطنز، زاهدان، مشهد، تکاب، بروجرد، خرمدره و … از معروف ترین و محبوب ترین معادن سنگ سفید این جنس سنگ شناخته می شوند. در بیشتر موارد برای انتخاب سنگ گرانیت سفید به معادن نهبندان و نطنز مراجعه می شود.
معادن سنگ گرانیت تویسرکان و نطنز نیز از بهترین و معروف ترین سنگ های مشکی در گرانیت ها به شمار می روند.
ویژگی های مثبت سنگ گرانیت
– مقاومت و استحکام فوق العاده بالا
– ماندگاری بالا در برابر گذر زمان
– ثبات رنگ
– مقاومت فشاری و مقاومت سایشی بسیار بالا
– قابلیت اجرا در تمامی کاربری های ساختمان را داراست
– قابلیت انواع برشکاری و ابزار زنی را داراست
– سنگ به قدری محکم است که تقریبا هیچ پرتی پس از اجرا نخواهد داشت
ویژگی های منفی سنگ گرانیت
– وزن بالای سنگ می تواند در هزینه حمل بیشتر برای مصرف کننده تاثیر گذار باشد؛ همچنین وزن بالای سنگ به دلیل تراکمی که دارد می تواند سازه را سنگین کند
– تنوع پایین رنگ در جنس گرانیت
– عدم اجرا بدون اسکوپ در نمای بیرونی ساختمان
همان گونه که در بالا به صورت خلاصه گفته شد، گرانیت سنگیست که نکات مثبت بسیار بیشتری نسبت به نکات منفی دارد. اما توجه به ایرادات یک سنگ در هر حالتی مفید است. می دانیم که گرانیت به دلیل تراکم بسیار بالایی که دارد از وزن و مقاومت بالایی نیز برخوردار است و این موضوع می تواند در مرحله اول تماما مثبت تلقی شود؛ اما همین موضوع می تواند سنگین وزن بودن سنگ را به همراه داشته باشد. همچنین این تراکم مولکولی بالا در سنگ گرانیت موجب آن می شود که در برابر فشار و ضربه مقاومت بسیار بالایی از خود نشان دهد اما همین موضوع موجب آن می شود که برای نصب بر روی دیواره های خارجی ملزم به اجرا با چسب اسکوپ شویم. بنابراین به همراه یک ویژگی خوب می توانیم یک ویژگی بد نیز از سنگ نام ببریم اما در مجموع می توانیم این سنگ را ماندگارترین و مطمئن ترین بنامیم.
چند سوال مهم در مورد گرانیت ها
– ماندگاری سنگ گرانیت چقدر است؟
قطعا پاسخ به این سوال به نوع کاربری سنگ و همچنین محل اجرای آن بستگی دارد. به عنوان مثال می توانیم کف ایستگاه مترو را در نظر بگیریم که هر روزه با تردد بسیاری همراه است. از طرفی می توانیم اجرای سنگ در نمای پارکینگ مسقفی را در نظر بگیریم که هیچ موردی برای سنگ به وجود نخواهد آمد. اما به طور کلی ما در ایران سنگ، گرانیت را به عنوان مقاوم ترین سنگ ساختمانی معرفی می کنیم. به بیان دیگر ماندگاری سنگ گرانیت را نسبت به تمامی سنگ های دیگر بسیار بیشتر خواهیم دانست.
– آیا گرانیت متخلخل است؟
جواب خیر است. میزان تخلخل در سنگ گرانیت تقریبا نزدیک به صفر است. یعنی دقیقا برعکس تراورتن ها اگر به سنگ گرانیت نگاه کنیم آن را بدون هیچ خلل و فرجی خواهیم دید.
– مقاومت فشاری و سایشی گرانیت چطور است؟
گرانیت یکی از مقاوم ترین سنگ ها در برابر فشار است. این سنگ به دلیل ماهیت تشکیل دهنده و همچنین جنس متراکمی که دارد می تواند در برابر اعمال فشار های سنگین مقاومت بسیار چشمگیری از خود نشان دهد. همچنین سطح گرانیت می تواند در برابر خش و سایش نسبت به دیگر سنگ ها مقاومت بسیار بالاتری از خود نشان دهد.
– آسیب پذیری گرانیت ها در چه موقع اتفاق می افتد؟
گرانیت نیز یک سنگ طبیعی به شمار می رود. بنابراین در مواجه با مواد شوینده و اسیدی قوی می تواند دچار فرسایش و آسیب های سطحی گردد.
– بهترین موارد مصرف گرانیت ها کجا هستند؟
گرانیت بهترین سنگ برای کاربری های کف و پله به شمار می رود. این سنگ می تواند در کف فرش های پر تردد اجرا شود و ماندگاری بالایی از خود نشان دهد. گرانیت در برابر بارندگی، تابش نور خورشید، سرما، یخبندان و تردد مقاوم است و گذر زمان تاثیری در ماندگاری سنگ نخواهد داشت.
جمع بندی
هر گاه از مشاوران ایران سنگ بپرسید که بهترین سنگ برای پله چیست؟ جواب گرانیت است. همچنین اگر بپرسید بهترین سنگ برای کف پارکنیگ، حیاط، کف فرش پیاده رو و محوطه های بیرن چیست؟ باز هم جواب گرانیت است. ما به طور قطعی گرانیت را ماندگار ترین سنگ ساختمانی می دانیم و از آن جایی که در ایران سنگ اولویت پیشنهاد به شما عزیزان دوام و کیفیت است، گرانیت به عنوان مطمئن ترین متریال سنگی معرفی می شود.