چرا سنگ مرمریت برای نما مناسب نیست؟

آیا سنگ مرمریت برای نما مناسب است؟
پاسخ ایران سنگ: خیر
در واقع اگر بخواهیم به طور بسیار کامل و جامع جواب دهیم باید بگوییم که هیچ نوع سنگ مرمریتی برای نمای ساختمان مناسب نیست. دلیل نیز می تواند از بین رفتن ظاهر اولیه سنگ و همچنین وارد شدن عیب و ایراد به جنس و کیفیت اولیه تلقی شود. اما با این وجود می دانیم که هیچ چیزی همیشگی و صد در صد نیست و در بحث مرمریت نما نیز استثناهایی وجود دارد. از همین رو در این وبلاگ سعی داریم باید ها و نباید های اجرای مرمریت در نمای ساختمان را توضیح دهیم و در نهایت به نتیجه مشخصی برسیم.
آیا سنگ مرمریت برای مناطق سردسیر مناسب است؟
ببینید اگر بخواهیم کل نما را سنگ مرمریت کنیم کاملا اشتباه است. چرا که سنگ مرمریت به دلیل جنس و ماهیتی که دارد چسبندگی پایینی به ملات سیمان داشته و از همین رو امکان افتادن و ترک برداشتن سنگ بسیار زیاد است. اما اگر بخواهیم نمای ترکیبی کار کنیم و در واقع بخش اندکی از نما را سنگ مرمریت کار کنیم این موضوع قابل بحث است. در نماهای ترکیبی شاهد اجرای مرمریت در عرض های 10 یا 20 سانتی متری هستیم که معمولا در بخش قاب های دور پنجره ها و درب ها و همچنین باکس های طراحی شده اجرا می شوند. مسلما سنگ 10 سانتی متری چندان وزنی نداشته و از طرفی می توانیم آن را با اسکوپ مهار کنیم. بنابراین به هیچ عنوان نباید به عنوان سنگ اصلی به آن نگاه کنیم اما می توانیم به عنوان سنگ مکمل نما مرمریت را انتخاب کنیم. از طرفی شهرهای پربارش و سردسیر تقریبا مشابه یکدیگر بوده و مشاوران ایران سنگ برای هیچ کدام، مرمریت را در نما مناسب نمی دانند.
مزایای استفاده از سنگ مرمریت در نما
– تنوع رنگ بسیار زیاد
در کشورمان تنوع رنگی مرمریت ها نسبت به همه سنگ های دیگر بسیار بالاتر است. در واقع ما می توانیم مرمریت را در انواع رنگ های سفید، کرم و مشکی داشته باشیم و در هر زمینه رنگی نیز بیش از ده ها معدن سنگ دیده می شود که ترکیب و تلفیقی از دو یا چند رنگ مختلف خواهند بود. این موضوع موجب آن شده است که در بسیاری از نماهای مدرن ساختمان شاهد اجرای مرمریت باشیم. نکته اینجاست که در دنیای تراورتن که بهترین سنگ نما شمرده می شود با محدودیت رنگ مواجه هستیم و اگر تصمیم داشته باشیم که نمای مدرن یا ترکیبی کار کنیم باید به سراغ مرمریت بیایم. البته پیشنهاد ایران سنگ این است که از سورت های ممتاز مرمریت ها در نما به عنوان متریال مکمل استفاده شود.
– قیمت مناسب
قیمت هر سنگ مرمریت در مقایسه با تراورتن آن در همان طیف رنگی بسیار ارزان تر است. یه این معنا که قیمت سنگ سفید مرمریت نسبت به سفید تراورتن تقریبا یک سوم بوده و این موضوع برای کرم ها و مشکی گرانیت نیز صدق می کند. بنابراین سنگ مرمریت نسبت به تراورتن سفید یا گرانیت مشکی بسیار ارزان تر می باشد.
– امکان ست کردن رنگ سنگ نما، کف و راه پله در صورت اجرای مرمریت وجود دارد. در واقع ما می توانیم صفر تا صد سنگ ساختمان خود را از یک نوع مرمریت انتخاب کنیم و این موضوع برای برخی از طرح های ساختمان فوق العاده زیبا تلقی می شود.
– نمای ترکیبی ساختمان می تواند شامل تراورتن و گرانیت، تراورتن و مرمریت، گرانیت و مرمریت یا حتی دو مرمریت شناخته شود. از همین رو اجرای سنگ مرمریت در نما می تواند زیبایی دو چندانی به نمای ترکیبی القا کند.
معایب استفاده از سنگ مرمریت در نما
– عدم ماندگاری
سنگ مرمریت به دلیل جنس و ماهیتی که دارد در برابر تابش نور خورشید، بارش برف و باران و شرجی مقاوم نیست و پس از مدتی پوسته می کند. مسلما این موضوع در معادن گوناگون فرق می کند اما در هر حال همه مرمریت ها پس از گذشت چند سال با این مشکل مواجه می شوند. بنابراین عدم دوام و ماندگاری در نما مهم ترین عیبیست که می توانیم برای این جنس سنگ در نظر بگیریم.
– محدودیت در اجرا
سنگ مرمریت در دسته سنگ های آهکی قرار دارد که دارای هیچ گونه تخلخلی نیست. دقیقا برعکس تراورتن ها بوده و از همین رو پشت سنگ کاملا صاف است. از همین رو چسبندگی پایینی به ملات سیمان داشته و یا باید به صورت نماخشک اجرا شود یا حتما با استفاده از چندین اسکوپ در نما مهار شود. این دو موضوع قیمت اجرای سنگ را بالا می برد.
– از بین رفتن ساب سنگ
در برخی مرمریت ها خصوصا آن هایی که رنگ مشکی دارند کیفیت ساب و پولیش سنگ بعد از چند سال از بین می رود و سنگ تقریبا مات می شود.
جمع بندی
از سنگ مرمریت در نما استفاده کنیم؟
همانگونه که در بالا به آن اشاره داشتیم نکات مثبت و منفی مرمریت در نما را بیان کردیم. حال برای جمع بندی باید بدانیم که اولویت ما کدام است؟ جنس و کیفیت و ماندگاری یا ظاهر و قیمت سنگ؟ بنابراین جواب به این سوال کاملا شخصی بوده و هر کسی با توجه به اولویت هایی که دارد می تواند بین خرید یا عدم خرید مرمریت برای نما به جمع بندی برسد.
اما مشاوران ما چند پیشنهاد کلی را ارائه می دهند. اول اینکه از مرمریت غیر صیقلی استفاده کنیم. فرآوری هایی همچون بادبر، گیوتین، هوند، بوش همر، تیشه ای، اسکراچ، کات بروکن و … می توانند به راحتی در نما اجرا شوند و ظاهر سنگ دچار تغییر و ایراد نخواهد شد. دوم اینکه از سنگ مرمریت به عنوان سنگ مکمل در نما استفاده کنیم و همه متراژ مورد نیاز را انتخاب نکنیم. چرا که بدون شک بعد از گذشت چند سال با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد.