سنگ چینی در دسته سنگ های ساختمانی قرار دارد که هیچ گونه تخلخلی نداشته و سطح و پشت سنگ کاملا صاف و یکنواخت بوده و کریستال های درشت گونه در دل سنگ به وضوح خودنمایی می کنند. همچنین سنگ های چینی معمولا دارای زمینه های رنگی سفید یا طوسی هستند و رگه های طوسی در آن ها به چشم می خورد. از معروف ترین چینی های ایران می توان به چینی ازنا، الیگودرز، قروه، نیریز، کشکک و … اشاره داشت. معدن لایبید اصفهان نیز در دسته بندی کریستال ها قرار می گیرد اما در این وبلاگ تمام صحبت ها برای این معادن صدق کرده و معدن سنگ تفاوتی در نکات اجرایی این مدل سنگ نخواهد داشت.
موارد و نکات مهم برای اجرای سنگ چینی
1- عدم استفاده از چسب های ضعیف
چون سنگ چینی خلل و فرج ندارد، چسبندگی خوبی به ملات ندارد و بنابراین باید آن را به مقدار بیشتری نسبت به تراورتن ها چسب کرد. استفاده از چسب های 123 ضعیف یا هر برند چسب دیگری که نیاز به اسپری شدن دارد موجب زرد شدن سنگ و در نتیجه خراب شدن ظاهر آن می شوند. ما در ایران سنگ تاکید داریم که اگر قرار است سنگ چینی سفید را چسب بزنید، یا از چسب های خوب و معتبر بازار استفاده کنید یا تا حد امکان چسب را جوری بزنید که روی سطح سنگ قرار نگیرد و فقط بند کشی ها را قوی تر سازد.
2- استفاده از اسکوپ گالوانیزه
چون سنگ چینی سفید است و معمولا در ضخامت های کمتر از 1.7 سانتی متر برش داده می شود، اگر از اسکوپ آهنی یا معمولی استفاده کنید، به مرور زمان اسکوپ زنگ زده و این زنگ زدگی و رنگ زرد به روی سنگ سرایت کرده و سنگ زرد می شود. یکی از نکات بسیار مهم برای اجرای سنگ چینی روی نما استفاده از اسکوپ های ضد زنگ و ورق گالوانیزه خواهد بود. نکته ای که وجود دارد این است که اصلا نباید و نمی شود سنگ چینی را در نما بدون اسکوپ اجرا کرد مگر اینکه نما خشک کار شود. بنابراین وجود اسکوپ الزامی بوده و به همین جهت باید روی گاوانیزه بودن آن تاکید بسیار داشت در غیر این صورت سنگ سفید زیبا با گذشت زمان زرد می شود.
3- استفاده از نبشی های گالوانیزه یا ضد زنگ شده
این مورد نیز همانند مورد قبل که در مورد اسکوپ ها بیان شد می باشد و دلیل اصلی تاکید برای آن ها عدم زنگ زدگی می باشد. برخی از قسمت های نما نیاز به نبشی کاری داشته که می توانیم از ورق های آهنی گوناگون برای اجرای آن ها استفاده کنیم. ما در ایران سنگ معتقدیم که اگر قرار است سنگ سفید چینی روی نما اجرا شود از نبشی گالوانیزه استفاده شود. اگر هم از نبشی های معمولی استفاده می شود حتما روی آن ها ضد زنگ زده شود که به مرور زمان و رطوبت های ناشی از بارندگی و شرجی هوا زنگ نزند. زنگ زدن نبشی نیز همانند زنگ زدگی اسکوپ، سنگ چینی را زرد کرده و سنگ خراب می شود.
4- اجرای درست و اصولی سنگ از نظر ابعاد اجرایی و ارتفاع
از آن جایی که سنگ چینی تخلخل نداشته و نسبت به دیگر سنگ ها کمتر به ملات سیمان میچسبد، بنابراین برای اجرا در نما نیز با محدودیت مواجه است؛ این محدودیت اما قابل حل بوده و به همین دلیل سنگ اسکوپ می شود. اما نکته حائز اهمیت این است که وزن سنگ چینی نسبت به سنگ تراورتن زیاد تر بوده و آن چسبندگی به ملات را هم نخواهد داشت. بنابراین پیشنهاد می کنیم که سنگ های بلند و سنگین آن در ارتفاع های پایین، یعنی بخش اول نما کار شود و سنگ های به مراتب کوچک تر در ارتفاع اجرا شوند. این مورد پیشگیری و اطمینان خاطریست که اگر روزی خدایی ناکرده سنگ از نما افتاد، ضرر غیر قابل جبرانی به بار نیاورده و اگر در بخش پایینی نما باشد، تنها روی زمین می افتد.
5- عدم شست و شوی سنگ با مواد اسیدی و شوینده قوی
سنگ چینی نیز همانند دیگر سنگ ها از دل طبیعت آمده و تنها روی آن کالیبر و ساب انجام می شود. بنابراین فرآوری خاصی روی سنگ صورت نمی گیرد که آن را در برابر موارد شوینده قوی محافظت کند. اگر سنگ چینی صیقلی را با مواد و محلول های اسیدی قوی بشوییم، ساب سنگ عملا از بین رفته و ظاهر سنگ خراب می شود. این موضوع تنها روی ظاهر سنگ تاثیر نمی گذارد و اگر به صورت مکرر انجام شود خود سنگ را نیز اذیت کرده و سنگ می تواند از بافت هایی که دارد جدا شده و در نهایت ترک برداشته و بشکند. پس تنها راه شستن سنگ چینی فشار آب، گونی نخی یا در کثیف ترین حالت ممکن، استفاده از کلینر ها و شوینده های مخصوص سنگ خواهد بود.